Kallhäll har en stark industrihistoria under 1900-talet som än i dag speglar närområdet vid Bolinder Strand. Kallhäll centrum är mittpunkten och på bara några minuter kan man doppa fötterna i vattnet i Mälaren, hämta andan i olika naturområden eller aktivera sig i is- eller tennishallen. På vintern är det ett tillfälle att ta med termosen och åka slalom i skidbacken Bruket vid Görvälns slott. Området har varierande utbud av boenden, skolor och affärer. Från Kallhälls station till Stockholms central tar det cirka 20-25 minuter med pendeltåg.

Kommunikation

Att ta sig till Kallhäll med bil görs enklast från motorvägen E18 eller E4 genom Rotebroleden / Stäketleden. Från Kallhälls station till Stockholms central tar det cirka 20-25 med pendeltåg och bussanslutningar ligger intill Kallhälls station / Kallhälls centrum.

Natur och fritid

Det finns många lugna och vackra naturområden i Kallhäll. Järvafältet, Ängsjö och Görvälns naturreservat är två populära alternativ som kan nås med fot, även tennishall, ishall Bolindervallen, badplatser, skidbacke (Bruket) och motionsspår i skogarna på andra sidan centrum mot vattnet. Den som vill lyfta vikter har för tillfället två alternativ att välja mellan, Forma Träningscenter bredvid Kallhälls centrum och Friskis & Svettis vid Bolinder. Det finns även fotbollsklubbar för alla åldrar och nivåer (länk).

Affärer & restauranger

I Kallhäll finns det ett tjugotal affärer som innefattar restauranger, bibliotek, frisörsalonger, apotek, vårdcentral, tandläkare, blomsterhandel samt ett stort antal företag. I juni 2018 invigdes det nybyggda Gjutartorget som är mittpunkten i Kallhälls centrum. En numera öppen och modern plats med bänksittplatser, dricksvattenpump, fontän, träd och konstverket som är det nya blickfånget i centrum. Speciellt för resenärer som kommer ner från den nya pendeltågsbron.

I Järfälla kommun finns det ytterligare möjligheter med det kända Stockholm Quality Outlet, Jakobsberg Centrum, Veddesta handelsplats, Barkarby handelsplats och så vidare.

Skolor & Barnomsorg

I kommunen finns det både fristående och kommunala gymnasieskolor med olika inriktningar. I Kallhäll är skolvalet vanligtvis Ulvsättraskolan årskurs 3-5 och Källtorpskolan årskurs 6-9. I närområdet finns det ett par stycken förskolor, bland annat Gullivers förskola, Askungens förskola, Förskolan Svetsarvägen, Bolinders förskola med mera.

Kultur & Nöjen

Järfälla satsar mycket på barn- och ungdomskultur med exempelvis fritidsgårdar, bibliotek och liknande. Kallhälls 4H-gård är ett spännande
val för de allra minsta.

Fritidsgård Station 7 Kallhäll
Mötesplats för ungdomar i åldrarna 13 till 17. Öppen caféverksamhet, fotostudio, danslokal, verksamhetsrum.

Öppettider:
Mån: 14:00-21:00
Tis: 14:00-17:00
Ons: 14:00-21:00
Tors: 14:00-17:00
Fre: 17:00-23:00

Placering: Baksida av Kallhälls centrum, mittemot Kallhälls station.
Adress: Blästervägen 5-7, 176 71 Järfälla
Tel: 08-580 296 39

Fritidsgård Hängmattan Kallhäll
För personer med funktionsnedsättning ålder 12 till 30 år. På hängmattan hittas vänner, går att pyssla, fika, göra egen musik, sjunga karaoke med mera.

Öppettider: 17.00-20.00 varje torsdag.

Adress: Blästervägen 5-7, 176 70 Järfälla.
Tel: 08-580 296 39

Länk till fler fritidsgårdar i Järfälla.

Historia

Under senmedeltiden fanns det ett torp som ägdes av självaste ärkebiskopen. Ortnamnet Kallhäll härstammar från Kalhelle som är första gången nämnt år 1539. Det senare mer moderna Kallhäll började växa upp i början av 1900-talet då verkstäder flytta ut till Bolinder från Kungsholmen i centrala Stockholm. Platsen för verkstäderna var väl utvald med närhet till både Mälaren och järnvägen mellan Stockholm och Västerås.

I slutet av 1930-talet anlände en stor grupp sudettyskar efter politiska konflikter som verkställande direktör vid Bolinders Fabriks AB, Birger Dahlerus, senare ordnade arbete till många av dem i fabrikerna.

Under år 1940-1960 byggdes flerfamiljshus, radhus- och villaområden bland annat vid namn Rondellen, Trehörningen, Bolinderbyn, Stålringen och Tennringen.

Webbsida

Denna sida är driven privat och har ingen koppling till Järfälla kommun.

Tillbaka.